החופשה הבאה שלך מתחילה כאן
ביום שישי השיב, ההיסטוריון פרופ' יהודה באואר , חוקר שואה המוביל בעולם, נשמתו לבוראה.
פרופ' באואר ייסד את יום השואה הבינלאומי, חתן פרס ישראל , חבר האקדמיה הישראלית למדעים ויועץ אקדמי של " יד ושם", המחנך והסופר עמנואל בן סבו אשר נפגש עם פרופ' באואר לצורך ראיונות וכתיבת ספרי ילדים בנושא השואה משתף באחת מפגישות המשמעותיות.
פרופ' יהודה באואר , חתן פרס ישראל, חתן פרס א.מ.ת , היסטוריון בעל שם עולמי , גדול חוקרי השואה , נפטר ביום שישי האחרון .
הסופר והמחנך, עמנואל בן סבו , אשר ראיין את פרופ' באואר , פעמים אחדות , ואשר התייעץ עימו על אופייה של סדרת הספרים מעצבי הזהות , בנושא שואה בהלימה לילדים.
" את פרופ' באואר , אישיות מיוחדת במינה , גדול חוקרי השואה בעולם, פגשתי לראשונה בביתו באחוזת בית הכרם בירושלים, לראיון עומק לכבוד יום השואה הבינלאומי , עמדה לפניי דמות צנומה , קטנה אך בעלת ידע עצום ודעות נחרצות ,לאחר המפגש שארך מספר שעות , ביקשתי לשלוח אליו את ספר הילדים החדש , עוסק בשואה ."
מאז פגישה זו קיים בן סבו קשר רציף עם פרופ' באואר , בסוגיות עליית מנהיגים בפולין ובהונגריה, ובנושא צמצום האחריות של הפולנים לשואה, אך יותר מכל זכור לבן סבו ה מפגש לקראת הוצאת הספר " הנרות שרעדו" , המספר על מסירות הנפש של ילדים בשואה במאמצם למצא נרות עבור הנשים להדלקת נרות שבת בגטו.
" אני שומע עד יום את החבט חזקה של האיש הצנום והעדין ואת השאגה שלו לעברי : " ילדים בשואה חיפשו לחם, לא נרות, לא מצוות, ל.ח.ם.", היה רגע ארוך של שקט, אך דבריו החשובים הלמו בי וקיבלתי אותם."
מספר שנים לאחר אותה שיחה , שיתף הסופר בן סבו את פרופ' באואר בסיפורו של שורד השואה מהונגריה, אהרון וייס בן העשר, אשר שיתף אותו בסיפור חיו , אהרון וייס סיפר כי ביותו בן עשר מצא באחד מפחי האשפה חתיכת נקניק שערכה היה רב אך בשל היותו בן למשפחה אדוקה ויתר על הנקניק ולא הביאו למשפחתו הרעבה.
" פרופ' באואר לא התרשם מעדותו של שורד שואה בן תשעים ושתיים וסיים את השיח כי " ייתכן והיו חריגים, הרוב חיפשו ולא ויתרו על לחם."
גם ממרום גילו היה פרופ' באואר מעורב במתרחש במדינה, טרם נקבע מועד הלווייתו של האיש שהקדיש חיו לחקר השואה.
פרופ' יהודה באואר באחד ממפגשיו עם הסופר עמנואל בן סבו
צילום: טליה בן סבו