תמיר מורג, חדשות 14:
פרסמנו הערב במהדורה של ערוץ 14: משבר המיירטים של ארה"ב והשפעתו על ההתמודדות עם האיום החות'י, ועל שעות השינה של מיליוני ישראלים.
ישראל וארה"ב משתפות פעולה בהתמודדות עם החות'ים, אבל על רקע מחסור במיירטים של הצי האמריקני, חלק מהטילים אינם מיורטים על ידו הרחק מגבולות ישראל, מה שמחייב את הפעלת האזעקות בארץ וסיכול האיום על ידי מערך ההגנה האווירית של חיל האוויר.
כן כן, מסתבר שגם אמריקה הגדולה נאלצת לנקוט בכלכלת חימושים, אבל איך בדיוק היא הגיעה למצב הזה?
ובכן, מהשלבים הראשונים של המלחמה, האמריקנים פרוסים בים האדום, במפרץ עדן ובים הערבי עם נושאות מטוסים ומשחתות מסוג ארלי ברק. המשחתות הללו נושאות טילי יירוט מתקדמים מסוג SM, אשר יכולים ליירט את הטילים שהחות'ים משגרים עוד כשהם בשלב הטיפוס לשיא הגובה - הרבה לפני שהם מגיעים לישראל.
מדובר בטילים יקרים למדי - כמה מיליוני דולרים ליחידה (יקרים משמעותית מהחץ, אף שלא בהכרח טובים ממנו) - אבל לא קושי כלכלי הוא שיצר את המחסור בהם. לאורך המלחמה נאלצו המשחתות האמריקניות לשגר כמויות גדולות של טילים כאלה כדי להגן על עצמן, על נושאות המטוסים, על ספינות סחר שהחות'ים ניסו לפגוע בהן וגם על ישראל. בנוסף, האמריקנים סייעו לישראל לבלום את המתקפות האיראניות באמצעות טילי SM.
את הטילים הללו מייצרת RTX (לשעבר ריית'און), אחת מענקיות הנשק הגדולות בעולם. בשל המורכבות שלהם ל-RTX יכולת לייצר מאות בודדות של טילים בשנה. ארה"ב לא נערכה לתרחיש של שתי מלחמות ממושכות במקביל, במקומות שונים בעולם - המלחמה באוקראינה והמלחמה במזרח התיכון.
כמו כן, ניהול המלאים שלה מושפע גם מהאפשרות של התלקחות באזור הפסיפי, בין סין לטאיוואן. תוסיפו לזה את העובדה שבנוסף לצי האמריקני, עוד יותר מ-10 מדינות נוספות הזמינו מראש טילי SM - וקיבלתם מחסור במיירטים מהסוג הזה.
זו, ככל הנראה, גם אחת הסיבות לכך שארה"ב פרסה בזמנו את מערכת היירוט THADD בישראל. מדובר במערכת שיכולה גם היא ליירט טילים בליסטיים, אבל מאחר שהיא מוצבת על הקרקע היא עושה זאת לקראת סוף המעוף שלהם, או במילים אחרות - אינה "חוסכת" את האזעקה.
השורה התחתונה: לא מדובר ב"עונש" של ממשל ביידן לישראל, האמריקנים עדיין מסייעים וימשיכו לסייע בהגנה, אבל היכולת שלהם בתחום הזה נשחקה, וזה משפיע על שעות השינה של רבים מאיתנו - עד שנפרק את החות'ים (וגם זה יקרה).